IoT_Industry_4_0

IOT چیست؟

اینترنت اشیا یا IOT، سیستمی از دستگاه‌های محاسباتی دارای ارتباط با یکدیگر، ماشین‌های مکانیکی و دیجیتال، اشیا یا حیوانات یا افراد است که با شناسه‌های منحصر به فرد UID توانایی انتقال داده ها از طریق شبکه را بدون نیاز به ارتباط بین انسان با انسان یا انسان با ماشین دارند. یک شی در اینترنت اشیا می‌تواند انسانی باشد که در بافت پایین قلب خود از یک چیپ نمایشگر وضعیت قلب خود استفاده کرده است یا خودرویی باشد که دارای حسگرهای داخلی برای هشدار به راننده در صورت پایین آمدن فشار باد لاستیک ها یا هر چیز طبیعی یا مصنوعی دیگری باشد. به طور کل هر شی که قابلیت استفاده از پروتکل IP و دریافت آن را داشته باشد و بتواند در بستر شبکه به تبادل داده بپردازد.

به طور کلی سازمان‌ها در صنایع مختلف از اینترنت اشیا استفاده می‌کنند تا کارآمدی سیستم هایشان را افزایش دهند و به درک بهتری از رفتار و خواسته‌های مشتریان خود برسند تا در نهایت خدمات به مشتریان خود را افزایش داده و تصمیم گیری را بهبود بخشند. نتیجتا به کارگیری این فرایند منجر به افزایش ارزش کسب و کارشان می‌گردد.

اینترنت اشیا چگونه کار می کند؟

یک اکو سیستم اینترنت اشیا شامل دستگاه‌های مبتنی بر وب است که از سیستم‌های تعبیه شده مانند پردازنده‌ها، حسگرها و سخت افزارهای ارتباطی برای جمع آوری، ارسال و اقدام بر روی داده هایی که از محیط خود به دست می آورند، استفاده می کنند. دستگا‌ه‌های اینترنت اشیا پس از اینکه داده‌های حسگرها را جمع آوری می‌کنند، با اتصال به گیت وی شبکه یا سایر دستگاه های لبه شبکه به اشتراک می‌گذارند. در نتیجه داده‌ها به منطقه ذخیره سازی و پردازش خود به مانند Cloud ارسال می شوند تا داده‌های مرتبط با هر بخش جداگانه تجزیه و تحلیل شوند.

اغلب زمان‌ها در سیستم‌های مبتنی بر اینترنت اشیا، این دستگاه‌ها با سایر دستگاه‌های مرتبط ارتباط برقرار می‌کنند و بر اساس اطلاعاتی که از یکدیگر دریافت می‌کنند، عمل می‌کنند. دستگاه‌ها بیشتر کار را بدون دخالت انسان انجام می‌دهند، اگرچه این امکان وجود دارد که دستگاه‌های شبکه اینترنت اشیا با انسان‌ها تعامل داشته باشند. این تعامل‌ها می‌توانند برای راه اندازی دستگاه‌ها، دریافت دستور العمل‌های فنی یا دسترسی به داده‌ها باشند. نوع اتصال برقرار شده، شبکه ایجاد شده و پروتکل‌های ارتباطی مورد استفاده با این دستگاه های مبتنی بر وب تا حد زیادی به کاربرد شبکه پیاده سازی شده و مفهوم ایجاد شده از اینترنت اشیا بستگی دارد. اینترنت اشیا همچنین می‌تواند از هوشی مصنوعی(AI) و یادگیری ماشین برای کمک به آسانتر و پویاتر کردن فرآیندهای جمع آوری داده‌ها استفاده کند.

example of iot

چرا اینترنت اشیا مهم است؟

اینترنت اشیا به مردم کمک می کند تا هوشمندتر زندگی و کار کنند و کنترل کاملتری بر فرایند های کار داشته باشند و این به طور عام به این معنی است که کار هوشمندانه تری انجام دهید که کارآمدی بالاتری داشته باشد.
علاوه بر ارائه دستگاه های هوشمند برای خودکار سازی خانه‌ها، کارگاه های تولیدی، کارخانه‌ها و … اینترنت اشیا برای تجارت و کسب وکارها یک امری ضروری است. اینترنت اشیا به کسب و کارها نگاهی  بی درنگ به نحوه عملکرد سیستم هایشان می‌دهد و بینش‌هایی را در مورد همه چیز از عملکرد ماشین‌ها گرفته تا زنجیره تامین و عملیات لجستیک و پشتیبانی ارائه می‌دهد.

اینترنت اشیا شرکت ها را قادر می‌سازد تا فرآیند ها را خودکار کرده و هزینه‌های نیروی کار را کاهش دهند. همچنین ضایعات تولیدی این شرکت‌ها کمتر شده و ارائه خدمات بهبود پیدا می کند. ضمنا تولید و تحویل کالا یک فرآیند از صفر تا صد است که می تواند در زمان کمتر و با هزینه کمتر به دست مصرف کننده برسد که این خود باعث افزایش عمق تجارت و کسب و کار می شود. جدا از محاسن بالا، از مهمترین بخش‌های هر کار تولیدی یا خدماتی نظارت کامل بر کل فرآیند تولید است که مدیر آن مجموعه به دنبال آن است و اینترنت اشیا یک بستری شفاف برای به دست آوردن اطلاعات کامل از صفر تا صد ارائه می‌دهد.

به این ترتیب، اینترنت اشیا یکی از مهم ترین فناوری های زندگی روزمره است و همچنان کسب و کارهای بیشتری پتانسیل این دستگاه‌های متصل به هم را به طور روزانه متوجه می‌شوند و سعی بر حفظ فضای رقابتی و به روز نگه داشتن خود دارند تا بتوانند در فضایی شفاف تر به بهبود کسب و کار خود بپردازند.

مزایای اینترنت اشیا برای سازمان ها چیست؟

  • نظارت بر فرآیندهای تجاری کلی آنها؛
  • بهبود تجربه مشتری (CX)؛
  • صرفه جویی در زمان و پول؛
  • افزایش بهره وری کارکنان؛
  • ادغام و تطبیق مدل های کسب و کار؛
  • اتخاذ تصمیمات تجاری بهتر؛
  • و ایجاد در آمد بالاتر

اینترنت اشیا شرکت‌ها را تشویق می‌کند تا روش‌های برخوردشان با کسب‌وکارشان را بازنگری کنند و ابزارهایی را برای بهبود استراتژی‌های کسب‌وکارشان در اختیارشان می‌گذارد.

به طور کلی، اینترنت اشیا در تولید، حمل و نقل و سازمان‌های خدماتی، با استفاده از حسگرها و سایر دستگاه‌های اینترنت اشیاء  باعث رشد آن کسب و کار ها می گردد. با این حال، موارد استفاده برای سازمان‌های کشاورزی، زیرساخت‌ها و صنایع اتوماسیون خانگی را نیز امروزه پیدا کرده است که برخی از سازمان‌ها را به سمت تحول دیجیتال سوق می‌دهد. اینترنت اشیاء می تواند با تسهیل کار کشاورزان در کشاورزی به نفع آنها باشد.
حسگرها می‌توانند داده‌های مربوط به بارندگی، رطوبت، دما و محتوای خاک و همچنین سایر عوامل را جمع‌آوری کنند که به خودکارسازی تکنیک‌های کشاورزی کمک می‌کند.

توانایی نظارت بر عملیات زیرساخت در محیط نیز عاملی است که اینترنت اشیا می تواند به آن کمک کند. برای مثال، حسگرها می‌توانند برای نظارت بر رویدادها یا تغییرات در ساختمان‌های سازه‌ای، پل‌ها و سایر زیرساخت‌ها استفاده شوند. این کار مزایایی مانند صرفه جویی در هزینه، صرفه جویی در زمان، تغییرات کیفیت دوام عمر را به همراه دارد.

یک کسب و کار اتوماسیون خانگی می تواند از اینترنت اشیا برای نظارت و اداره کردن سیستم های مکانیکی و الکتریکی در یک ساختمان استفاده کند. در مقیاس وسیع‌تر، شهرهای هوشمند می‌توانند به شهروندان در کاهش ضایعات و مصرف انرژی کمک کنند. اینترنت اشیاء هر صنعت، از جمله مشاغل در بخش مراقبت‌های بهداشتی، مالی، خرده فروشی و تولید را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

مزایا و معایب اینترنت اشیا:

برخی از مزایای اینترنت اشیا شامل موارد زیر است:

  • امکان دسترسی به اطلاعات از هر نقطه و در هر زمان در هر دستگاه
  • بهبود ارتباط بین دستگاه های الکترونیکی متصل به یکدیگر
  • انتقال بسته های داده از طریق شبکه و صرفه جویی در زمان و هزینه
  • خودکار کردن وظایف کمک به بهبود کیفیت خدمات کسب و کار و کاهش نیاز به مداخله انسانی

برخی از معایب اینترنت اشیا شامل موارد زیر است:

  • با افزایش تعداد دستگاه‌های متصل و به اشتراک گذاری اطلاعات بیشتر بین دستگاه‌ها، احتمال سرقت اطلاعات محرمانه توسط هکر نیز افزایش می‌یابد.
  • ممکن است شرکت‌ها در نهایت مجبور شوند با تعداد زیادی – شاید حتی میلیون‌ها – دستگاه اینترنت اشیا دست و پنجه نرم کنند و جمع‌آوری و مدیریت داده‌ها از همه آن دستگاه‌ها چالش برانگیز خواهد بود.
  • اگر اشکالی در سیستم وجود داشته باشد، این احتمال وجود دارد که هر دستگاه متصل ناخودآگاه خراب شود.

از آنجایی که هیچ استاندارد بین المللی سازگاری برای IoT وجود ندارد، ارتباط دستگاه های سازنده های مختلف با یکدیگر دشوار است و این ضعف باید با استفاده از دستگاه هایی که از پروتکل های مشابه استفاده می کنند یا توسط یک شرکت ساخته می شوند، پوشش داده شود.

standards iot architecture

استانداردها و فریمورک های اینترنت اشیا:

IPv6 روی شبکه‌های شخصی بی‌سیم کم مصرف (6LoWPAN) یک استاندارد باز است که توسط کارگروه مهندسی اینترنت (IETF ) تعریف شده است. استاندارد 6LoWPAN پروتکل های کم مصرف از لحاظ انرژی  مبتنی بر استاندارد IEEE 802.15.4 از جمله بلوتوث با توان مصرفی پایین (BLE) و Z-Wave  برای اتوماسیون خانگی را قادر می سازد تا با اینترنت ارتباط برقرار کنند.

ZigBee یک شبکه بی سیم کم مصرف و با انتقال نرخ داده کم است که عمدتاً در پیکربندی های صنعتی استفاده می شود. ZigBee بر اساس استاندارد IEEE 802.15.4 موسسه مهندسین برق و الکترونیک (IEEE) است.
ZigBee یک پروتکل استاندارد برای اینترنت اشیا می باشدکه به اشیاء هوشمند امکان می‌دهد به طور ایمن در هر شبکه ای کار کنند و با یکدیگر ارتباط داشته باشند.

LiteOS یک سیستم عامل شبه یونیکس برای شبکه های حسگر بی سیم است. LiteOS از گوشی های هوشمند، پوشیدنی ها، برنامه های کاربردی تولید هوشمند، خانه های هوشمند و اینترنت وسایل نقلیه پشتیبانی می کند. سیستم عامل همچنین به عنوان یک پلت فرم توسعه دستگاه هوشمند عمل می کند.

شبکه گسترده برد بلند (LoRaWAN) پروتکلی برای شبکه های WAN است که جهت پشتیبانی از شبکه های بزرگ مانند شهرهای هوشمند با میلیون ها دستگاه کم مصرف طراحی شده است.

جدا از پروتکل های نامبرده شده،تعداد زیادی از پروتکل ها نیز وجود دارند که به توسعه اینترنت اشیا می پردازند.

فرم استخدام